Sofie er vild med at pynte og bage kager, så da hun fik konstateret cøliaki i en alder af 9 år, var vores første tanke, om hun slet ikke kunne bage og spise sine kager mere. Det blev heldigvis ikke tilfældet! Der findes utrolig mange dejlige opskrifter på glutenfrie kager og følgende bøger bruger vi meget og synes godt om;-)
Udfordringen i forhold til kager er, når Sofie er sammen med veninderne. Hun skal altid have en pose med brød/kager med og det er ikke altid det er så spændende at være anderledes og ikke bare kunne spise det de andre veninder spiser.
Det er også svært, når venner/familie siger: "nåe nej, det kan du jo ikke tåle".. eller "vi har noget helt specielt til dig". Hun vil bare gerne være som alle andre. Så det bedste er bare at servere glutenfrit uden at kommentere det. Hvis man er i tvivl om Sofie kan tåle det, kan man altid spørge hende. Det synes hun er ok.
"Kedelige kager - nej tak" er en bog med opskrifter på alle almindelige kager og småkager, blot med andre glutenfrie meltyper. Fordi man har glutenallergi/cøliali betyder det ikke, at man ikke har lyst til at spise sukker. Og denne bog har ikke sundhed som tema, hvilket er skønt engang imellem;-)
"Grænseløs glutenfri jul" er en god julebog. Den indeholder mange forskellige juleopskrifter på kager, æbleskiver og mad, så julefreden i køkkenet er sikret;-)
"Den glutenfri kogebog" bruger vi hver gang vi skal bage "rugbrød". Den har flere gode opskrifter på brød. Der er mange opskrifter på hverdagsmad til madpakken og aftensmad. Opskrifterne bruger kun meltyper, som er naturligt fri for gluten, så Sofie syntes i starten, at disse brød smagte meget anderledes/lidt helseagtigt. Det er en stor tilvending at skulle spise mad, der ikke smager som det plejer. Men efter fire måneder går det nu meget bedre:-)
"Stenalderkøkken" er en meget overskuelig bog, som har nogle gode opskrifter på bananpandekager, æggemuffins og masser af opskrifter med grøntsager.
" Glutenfri året rundt -for børn og unge" er vores nyeste bog købt igennem cøliakiforeningen. Det er opskrifter hvor der bliver brugt mel naturligt fri for gluten og melblandinger, hvor hvedeproteinet er fjernet. Det er en lækker bog med opskrifter på pizzaer, der smager som almindelige hjemmelavede pizzaer og alt hvad man har brug for til en børnefamilie, når det gælder mad;-)
Derudover bager vi i hverdagen boller med Finax rød brødblanding med græskarkerner.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar